Jak powinno wyglądać żywienie niemowląt?
Lista potrzeb małego dziecka jest długa, jednak do jednej z najważniejszych zaliczyć możemy żywienie. Wybierając posiłki, dobrze jest znać parę zasad, wiedzieć czego unikać oraz kiedy wprowadzić posiłki, które uzupełnią mleko mamy w codziennej diecie. Rozwiązaniem jest też poleganie na opinii specjalistów z zakresu żywienia i zdrowia, którzy posiadają odpowiednią wiedzę na temat posiłków dla maluszków.
Czemu warto zadbać o wartościowe żywienie dla swojego malucha?
Maluch w momencie przyjścia na świat, przez pierwszych sześć miesięcy życia wymaga zaledwie mleka z piersi mamy, chyba że z różnych powodów karmienie piersią jest niemożliwe, w takim przypadku dostarczamy dziecku mieszanki z mleka modyfikowanego. Ten pokarm do upłynięcia pół roku w pełni zaspokaja potrzeby malucha na składniki odżywcze. Nie ma podstaw do dokarmiania tak małego dziecka pokarmem stałym przed upłynięciem szóstego miesiąca życia. Wielu rodziców ma wątpliwości, czy nie dostarczyć dziecku wcześniej „czegoś konkretniejszego”, będąc zdania, że maluch samym mlekiem się nie najada. Jest to tymczasem myślenie mylne – nazbyt wczesne podanie maluchom innego rodzaju jedzenia może spowodować bóle brzuszka czy wywołać odruch wymiotny, krztuszenie się, dławienie. Z czasem będzie rosło zapotrzebowanie dziecka na większe dawki białka, żelazo, witaminy A, D, E bądź cynk, zawarte w spokojnie wprowadzanych produktach dla dziecka.
Kroki rozszerzania diety w życiu malca
Jest parę istotnych zasad, jakimi się kierujemy, gdy zaczynamy wdrażać posiłki uzupełniające mleko. Przede wszystkim przy podaniu nowego produktu obserwujmy dziecko, jak odpowiada, jak smakuje nowa rzecz jak również czy nie występuje po zjedzeniu reakcja alergiczna. Przy tym istotne jest również, żeby nie wdrażać kilku produktów za jednym zamachem – w takim przypadku gdy rzeczywiście tego typu reakcja uczuleniowa wystąpi, nie będziemy mieć pojęcia, który produkt spowodował zmiany. Nie przesadzajmy z ilością jedzenia – próbujmy podać dziecku na start po parę łyżeczek danej rzeczy. Na wstępie należałoby zacząć od produktów bogatych w zboża, produktów pełnoziarnistych, kasz, warzyw oraz owoców (najlepiej zacząć od warzyw – są trudniejsze do akceptacji przez dziecko, owoce mają słodki smak, jednakowo jak mleko, więc dzieci je prościej zaakceptują). Nie można zrażać się początkowymi niepowodzeniami w karmieniu – maluchy często wypluwają od razu nasze propozycje, jednakże nie zawsze jest to wynikiem tego, że im nie smakuje. Jest to po prostu związane z poznawaniem następnych smaków oraz konsystencji, jakie były im obce, skutkiem tego powinno się czasami podać produkt jeszcze raz, czy też po kilku dniach spróbować jeszcze raz.
Produkty niedozwolone w diecie małych dzieci
Zrezygnujmy z niektórych rzeczy ze względu na dobro malucha, kierując się aktualną wiedzą naukową, z jakiej wynika, że produktami zabronionymi będą:
- sól oraz cukier – nie powinno się oferować dzieciom żadnego z wymienionych, jak najdłużej jest to możliwe – solenie pokarmów tak małym dzieciom może wywoływać choroby nerek, natomiast stosowanie cukru – próchnicę, otyłość, a także złe nawyki żywieniowe w przyszłości;
- grzyby
- miód – nie można podawać dzieciom do ukończenia 12 miesiąca życia, występuje zagrożenie nabycia bakterii Clostridium botulinum;
- mleko krowie – do ukończenia pierwszego roku życia;
- podroby – do ukończenia 3 roku życia.
Czy sól negatywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie dzieci?
Zalecenia specjalistów w dziedzinie żywienia maluchów wciąż budzą w rodzicach sprzeciw. Młodzi opiekunowie niekiedy sięgają po rady odnośnie żywienia osoby z bliskiego otoczenia. Starsze pokolenie dzieli się wyłącznie swoimi doświadczeniami, pomijając to, jak wygląda bieżąca sytuacja. Choroby na tle miażdżycowym, nadwaga u dzieci, próchnica — informacje podawane przez specjalistów skłaniają do rozważnego podchodzenia do kwestii żywieniowych maluchów oraz przede wszystkim ostrożności.